Κυρίαρχο στα τουρκικά ΜΜΕ ήταν το θέμα της ακύρωσης της συναυλίας της Δέσποινας Βανδή. Η ελληνίδα τραγουδίστρια δεν δέχτηκε να κάνει τη συναυλία της στο Τσεσμέ, επειδή στον χώρο όπου θα εμφανιζόταν είχε ανέβει αφίσα με τον Κεμάλ Ατατούρκ. Προφανώς, και αυτή η κίνησή της προκάλεσε αντιδράσεις από την τουρκική πλευρά.

Στα τουρκικά πρωτοσέλιδα, δύο εφημερίδες «παίζουν» το θέμα, ανάμεσα στις οποίες και η φιλοκυβερνητική Hurryiet. Το θέμα έπαιξε και σε όλα τα δελτία χθες, ενώ κυριαρχούσε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το δημοσίευμα της Hurryiet σημειώνει πως στην Ελλάδα «γίνεται πάντα μια εκστρατεία λιντσαρίσματος με όσους καλλιτέχνες δεν ανταποκρίνονται στο εθνικιστικό συναίσθημα στη χώρα».

Από την πλευρά της, η εθνικιστική εφημερίδα Türkiye των Γκρίζων Λύκων κάνει λόγο για «θρασύτατη, ξεδιάντροπη» Δέσποινα.

Χαμός επικράτησε χθες και στο πρoφίλ της Δέσποινας Βανδή στο Instagram μετά την απόφασή της να ακυρώσει την εμφάνισή της στο Τσεσμέ της Σμύρνης. Οι Τούρκοι «πλημμύρισαν» με σχόλια μίσους το προφίλ της, σε κάθε φωτογραφία της, τονίζοντας πως θα έπρεπε να σέβεται τον Κεμάλ Ατατούρκ και την απειλούσαν να μην επισκεφθεί ξανά τη χώρα τους.

«Δεν χρειάζεται να σου αρέσει ο Κεμάλ Ατατούρκ, αλλά θα πρέπει να τον σέβεσαι», «Ξέρεις να κολυμπάς; Ο Ατατούρκ δίδαξε τους προγόνους σου», «Δεν μας αρέσουν οι πολιτικοί που προκαλούν προβλήματα και οι καλλιτέχνες που συμπεριφέρονται σαν πολιτικοί», «Όταν δέχεσαι να έρθεις στην Τουρκία, πρέπει να ξέρεις ότι θα βλέπεις τον Ατατούρκ παντού!», «Ποια νομίζεις ότι είσαι;», «Μην διανοηθείς να έρθεις ξανά στην Τουρκία», «Ο Ατατούρκ είναι τα πάντα για μας, μην πατήσεις ξανά το πόδι σου εδώ», ήταν μερικά από τα σχόλια στο προφίλ της Δέσποινας Βανδή.

Σημειώνεται πως μετά την ακύρωση της εμφάνισης της Δέσποινας Βανδήη δήμαρχος του Τσεσμέ, Λαλ Ντενίζλι, ανέβηκε στη σκηνή και εξήγησε στο κοινό ότι η τραγουδίστρια δεν θα τραγουδήσει «επειδή θέλει να κατέβει η τουρκική σημαία και η αφίσα του Ατατούρκ». Ζήτησε μάλιστα να μην τη «γιουχάρουν» γιατί, όπως είπε, «δεν νομίζω ότι είναι καν ο άνθρωπος για τον οποίο αξίζει να σπαταλήσεις την ανάσα σου».

«Θυσιάσαμε πολλούς μάρτυρες για να κερδίσουμε αυτά τα εδάφη και είμαστε άνθρωποι που πιστεύουμε ότι η αδελφοσύνη και η αιώνια φιλία θα νικήσουν πάντα», πρόσθεσε η δήμαρχος και, σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο NTV, συνέχισε σε έντονο ύφος σημειώνοντας: «Καμία δύναμη δεν μπορεί να τολμήσει να κατεβάσει ούτε τη σημαία μας, ούτε την αφίσα του Ατατούρκ. Δεν μπορεί ούτε καν να το σκεφτεί. Η κυρία πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως τα σύνορα αυτής της πόλης. Με ηρεμία, με ψυχραιμία. Εύχομαι όμως ότι σε όποια χώρα και αν πάει, δεν θα σκεφτεί καν να κατεβάσει τη σημαία αυτής της χώρας, που κερδήθηκε με αίμα, τη σημαία για την οποία θυσίασαν τη ζωή τους πολλά τέκνα της πατρίδας και την οποία έκαναν σύμβολο αυτής της χώρας. Εύχομαι ότι αυτό θα γίνει ένα ιστορικό μάθημα για εκείνη», σημείωσε η δήμαρχος.

Στη σκηνή εμφανίστηκε αντί της Δέσποινας Βανδή η χορωδία του Ιδρύματος TEV, η οποία μαζί με το ακροατήριο τραγούδησε το «Εμβατήριο της Σμύρνης», τον ύμνο που έχουν υιοθετήσει κυρίως οι εθνικιστές κεμαλιστές και εξυμνεί την είσοδο του Κεμάλ Ατατούρκ στη Σμύρνη και την ήττα του ελληνικού στρατού το 1922.